Церемонията по встъпването на Байдън: Къде се нарежда в американската история?

46-ият президент на Съединените щати Джо Байдън е най-възрастният държавен глава - на 78 години

20.01.2021 | 19:33 Редактор: Радостина Димитрова

Условията за провеждане на церемонията, на които ставаме свидетели тази вечер, могат да се сравнят само с тези по време на встъпването в длъжност на Линкълн през Гражданската война и полагането на клетва от Франклин Рузвелт по време на Голямата депресия. 

Сега 46-ият президент на Съединените щати Джо Байдън е най-възрастният държавен глава - на 78 години. Пътят му в политиката започва преди 50 години, от които два мандата като вицепрезидент на Барак Обама.

Медиите зад Окена го наричат най-бедния сенатор - официално има 9 милиона долара. За разлика от Тръмп, който е най-богатият държавен глава с над 2 милиарда долара.

Любопитна подробност е, че през 90-те години Байдън като сенатор идва на Балканите и на среща със Слободан Милошевич го нарича военнопрестъпник.

Ако погледнем 2 века и половина назад, ще видим, че някои от 45-те американски президенти досега са имали интересна кариера преди да влязат в Белия дом. Джими Картър, 39-ият поред и най-възрастният жив държавен глава, наследява семеен бизнес с фъстъци. Роналд Рейгън, наследникът на Картър, е известна филмова звезда. 16-ият президент Ейбрахам Линкълн някога е рязал релси за огради, затова му остава и прозвището Ковача на огради. Теодор Рузвелт нарича първи Президентския дворец, както е бил известен до 1901 година, Белия дом. А на Мартин Ван Бюрен, осмият президент, се приписва на създаването на израза "ОК" или добре.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК