Италия обмисля да съди Pfizer заради неспазени срокове на доставките

Базираната в САЩ компания вече е намалила пратките с 29% тази седмица

20.01.2021 | 15:38 Редактор: Радостина Димитрова
Италия обмисля да съди Pfizer заради неспазени срокове на доставките

Италианските власти подготвят "правни искове" срещу американската компания Pfizer, която не спазва договорените срокове за доставка на коронавирусни ваксини, разработени съвместно с германската BioNTech. Това съобщи в сряда канал Rai News 24 с позоваване на министъра на регионалните въпроси Франческо Бочу, цитиран от TACC.

Причината за подобни действия стана фактът, че Pfizer едностранно и без своевременно уведомяване намали обемите на договорените доставки, което заплашва да повлияе негативно на цялата кампания за ваксинация, стартирана в Италия на 27 декември миналата година. Базираната в САЩ компания вече е намалила пратките с 29% тази седмица, а следващите малки съкращения се очакват следващата седмица, според извънредния комисар за пандемията Доменико Аркури.

Pfizer/BioNTech засега е една от двете ваксини, прилагани в Италия. Първите доставки, много малки по обем, дойдоха и от компанията Moderna. По-голяма пратка от тази американска компания се очаква на 25 януари. Страната е достигнала крайния срок за втора доза за първите ваксинирани от медицинския персонал и пациентите от старческите домове, предаде "Фокус".

Общо Италия с население от 60 милиона е поръчала над 200 милиона дози ваксина от шест производители. Една от тях е шведско-британската компания AstraZeneca. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа одобрението на нейната ваксина на 29 януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК