Шок в Сърбия: Задържаха известен режисьор за сексуален тормоз

Мирослав Алексич е заподозрян в изнасилване на 5 свои ученички

18.01.2021 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова

Сърбия е в шок след новината, че известният режисьор Мирослав Алексич е задържан по подозрение в изнасилване и сексуален тормоз.  Според разследващите той е насилил пет свои ученички.

До задържането на 68-годишния режисьор се стига след изявления на актрисата Милена Радулович. Тя твърди, че по време на обучението ѝ в театралната школа на Алексич в Белград нееднократно е била сексуално насилвана от преподавателя, който тогава е бил на 61 години

"Бях в школата на Майк Алексич 6 години. На шестата ме изнасили. Бях на 17 години. След това го повтори", споделя тя.

26-годишната Радулович, която сега е добре позната в Сърбия и Русия, описва известния режисьор, продуцент и актьор като строг.

"До този момент не мислех, че такова нещо изобщо е възможно. Не го познавах като такъв и в онзи период бях убедена, че съм единствената. Това беше шок. За мен той беше семейство", допълва актрисата.

Според разследването от 2012 до 2020 година Алексич е насилвал пет свои ученички, две от тях малолетни в школата си в Белград. Полицията призова, ако има още потърпевши, да дадат показания. Самата Радулович, която е на 26 години, благодари на властите.

А в Сърбия и дори в съседните страни последва вълна от съпричастност под мотото "не си сама". Редица известни лица и политици подкрепиха актрисата за смелостта ѝ. Някои я нарекоха и героиня.

Министърът на културата също се обяви в подкрепа на актрисата.

"Признанията на Милена Радулович разстроиха цялото общество и това показа, че сексуалното насилие над деца и жени е често скрито, поради което е от съществено значение всички жертви да имат ясна подкрепа от всички в тяхната борба", коментира  Мая Гойкович.

Вицепремиерът призова и останалите момичета, насилвани от режисьора, да говорят и да знаят, че ще бъдат подкрепени.

Съпругата на известния режисьор, продуцент и театрален педагог коментира видимо разстроена, че всичко ще стане ясно в съда. Според медиите в Сърбия Алексич е имал около 3000 ученици.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК