Дрезден готви "затвор" за системните нарушители на Ковид мерките

За тези цели се планира да се преоборудва първичният център за приемане на бежанци

16.01.2021 | 08:10 Редактор: Радостина Димитрова
Дрезден готви

Германската федерална провинция Саксония е на път да създаде институция за "принудително настаняване" на онези, които многократно са били залавяни за нарушаване на карантината заради коронавирус, съобщава Bild, цитиран от РИА Новости.

За тези цели се планира да се преоборудва първичният център за приемане на бежанци, построен през 2017 г. в Дрезден. Както таблоидът писа, през пролетта на 2020 г. министърът на здравеопазването на Саксония Петра Кьопинг предложи нарушителите на карантината да бъдат изпратени в психиатрични болници. Тези планове бяха изоставени, както и идеите за настаняването им в хотели или болници.

Какви ще бъдат условията и разходите за настаняване в новата институция, не се съобщава. Районът обаче е ограден и ще се наблюдава от полицията, предаде "Фокус".

Министерството на социалната защита потвърди плановете за преоборудване на центъра. В същото време „принудителното настаняване“ може да се прилага към хора, които многократно са извършвали правонарушения.

"Редът на действията е постепенен: настоятелно убеждаване, глоба, съдебна заповед", заявиха от Министерството.

Министерството на здравеопазването трябва да внесе искането в съда. Досега в Саксония не е имало подобни прецеденти, но властите искат да се подготвят.

Броят на откритите случаи на инфекция с новия коронавирус в Германия възлиза на 2 000 958, показват данни на института "Робърт Кох", който е част от Министерството на здравеопазването на Германия и поддържа статистика за честотата на Ковид-19 в страната.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК