Запознайте се с българката, работила с Обама и завела дело срещу Тръмп

"Аргументът, че са го блокирали, защото не го харесват, е абсолютно безпочвен", сподели Ивета Чернева

14.01.2021 | 19:07 Редактор: Искра Ангелова

6 дни преди предаването на властта примката около Доналд Тръмп се затяга, а наред с това той остана и без любимите си социални медии. 

Цензура или необходимо ограничение е това - през очите на българка, работила с Барак Обама и завела дело срещу Тръмп за 1 долар?

Ивета Чернева е работила за Обама като сенатор по няколко закона. Сега той е най-следваният политик в Twitter - доскоро любимата мрежа на Доналд Тръмп, която блокира профила му за неопределено време след щурма на Капитолия.

А сега българката е завела дело срещу Тръмп. Причината - свободата на словото.

"Внесох дело в ООН срещу Тръмп за един долар - срещу кръга на Тръмп. Затова, че бях спряна чрез неправомерни мерки на финала за комисар на ООН за свободата на словото", коментира Ивета Чернева.

Макар да не става докладчик за свободата на словото към ООН, тя е убедена, че Тръмп неведнъж е нарушавал правилата. Не я учудва и забраната на социалните медии, както и YouTube.

"Аргументът, че са блокирали Тръмп, защото не го харесват, е абсолютно безпочвен", категорична е тя.

А PR експертът Максим Бехар смята, че няма ясни критерии защо сега се предприема тази мярка срещу американския президент. 

"Проблематично е. Може би цялата тази история по значимост се равнява на това, което видяхме около Капитолия. Големият прецедент е да отрежеш все още действащ президент от социални медии. 4 години той постваше какви ли не истории, дори hate speech, а в един момент се оказа супер опасен", коментира Бехар.

Шефът на Twitter защити забраната. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 9
Нина
преди 3 години
1
11 rate up comment rate down comment 4
omega69
преди 3 години
Тази чистачка ли е била на *** ? Сигнализирай за неуместен коментар