Петриня се превърна в новата Хирошима, половината град го няма

Десетки сгради са сринати до основи

29.12.2020 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова

Ранени хора и големи разрушения след новото земетресение със сила 6.2 по Рихтер в Хърватия. Потвърдена е смъртта на дете в град Петриня, където е бил епицентърът на труса. Там пораженията са най-големи, има срутени до основите сгради.

Пострадалите са най-малко 20, двама, от които - тежко. Трусът е усетен и в съседни държави. Няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

Облаци от прах и покрити с руини улици - това остави след себе си силното земетресение, което разлюля района на град Петриня. Десетки сгради са сринати до основи. 

Пожарникари и спасителни служби издирват хора, които може да са затрупани под отломките. Усилията им вече дават резултати - възрастен човек, както и баща и син, бяха извадени невредими от рухналите здания.

"Беше наистина страшно. Особено звукът, който се чу. След това, когато ни разлюля, мислех само как аз и моите колеги да се измъкнем от сградата", каза свидетелка на труса.

Половината град е в разрушения, а кметът сравни трусовете, разлюлели района, с Хирошима. В Петриня има спешна нужда от още пожарникари, които да помагат в търсенето на оцелели. 

На място пристигнаха премиерът и президентът на страната. Премиерът Андрей Пленкович заяви, че помощта е на път.  

"Мобилизирахме всички налични услуги, за да помогнем на хората и да изчистим разрушените части. Най-важното сега е да спасим човешки животи", написа Пленкович в Twitter.

Земетресението нанесе щети и в Загреб, пострадали са сградите на няколко министерства. Заради труса беше спряна и атомната електроцентрала на хърватско-словенската граница.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Боже помогни на хората...За пореден път трябва да се замислим за действията си. Сигнализирай за неуместен коментар