Британският здравен министър: Новата мутация буди тревога, предава се по-бързо

Тя е открита при пациенти, които са били в контакт с хора, пътували до Южна Африка

24.12.2020 | 18:02 Редактор: Искра Ангелова

Великобритания обяви, че е открила още една мутация на Ковид-19. Регистрирани са два случая на пациенти, които са били в контакт с хора, пътували до Южна Африка.

Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок заяви, че новата мутация буди силна тревога, тъй като се предава още по-бързо. Вирусът е бил регистриран при двама души, които са били в контакт с хора, върнали се от Южноафриканската република. 

По тази причина - всички, посещавали страната в последните две седмици, както и техните близки, са поставени веднага под карантина. Великобритания въвежда и нови ограничения на пътуването между Острова и африканската държава. 

"Този нов щам е още по-заразен и изглежда е мутирал повече от новия, открит наскоро във Велкобритания", заяви Ханкок.

За първата мутация се смяташе, че е 70 пъти по-заразна от първоначалния вариант на Ковид-19, появил се в Китай.

Заради бързото си разпространение учени от британския център за анализ на инфекциозните заболявания смятат, че вече е достигнал до всички държави в Европа. Засега обаче официално регистрирани случаи на първата мутация има само на Острова, в Исландия, Дания, Нидерландия, Италия и Белгия.

Много страни продължават да въвежда допълнителни мерки, заради изменението на Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Тези англичани хич ги няма. Откриват мутирали вируси, за които нашите учени другари знаят още от преди 2-3 месеца. Цялата ни работа е такава, обичаме да се хвалим и да се правим на най-знаещи, разбира се без покритие. Сигнализирай за неуместен коментар