ЕС удължава програми в подкрепа на бежанците в турските лагери

Това ще позволи на 700 хил. деца да продължат своето обучение

23.12.2020 | 18:24 Редактор: Юлия Христова
ЕС удължава програми в подкрепа на бежанците в турските лагери

Европейският съюз удължава две от програмите си в подкрепа на бежанците в турските лагери до 2022 година, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Това ще позволи на 700 хил. деца да продължат своето обучение, а 1,8 млн. души - да имат по-добри условия за живот, допълват от Брюксел.

До 2022 година се продължава програмата, по която се отпускат месечни парични помощи за бежанци, с които те да покрият своите базови нужди. Това е най-голямата хуманитарна програма на общността и се изпълнява съвместно със структурите на Червения кръст и Червения полумесец.

Помощ от ЕС се отпуска и за семействата, чиито деца посещават училище. През 2021 година тя ще обхване 700 хил. деца. Тази програма се изпълнява от УНИЦЕФ в партньорство от турския Червен полумесец.

По данни на ЕК в Турция в момента има около 4 млн. бежанци, от които 70% деца и жени. Почти всички от тях живеят в лагери. 3,6 млн. души от намерилите убежище в Турция са сирийци, бягащи от военните действия, пише investor.bg.

ЕС вече изплати 6 млрд. евро на Турция в помощ на бежанците в лагерите. Тази подкрепа беше договорена преди години в замяна на обещанието Анкара да приема обратно на своя територия мигранти, пристигнали нелегално в Европа, включително и окупиралите гръцките острови.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК