Новият щам на Ковид-19 може незабелязано да се е разпространил в САЩ

Пътуванията между Обединеното кралство и Щатите увеличава вероятността от предаването му

22.12.2020 | 22:51 Редактор: Искра Ангелова
Новият щам на Ковид-19 може незабелязано да се е разпространил в САЩ

Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) все още не са идентифицирали лица в САЩ с новия щам на короновируса, открит в Обединеното кралство, но не могат да гарантират, че такива няма, предава TACC.

"Пътуванията между Обединеното кралство и Съединените щати, както и разпространението на този щам в кралството, увеличава вероятността от предаването му", отбелязват федералните центрове. От там заявиха, че понастоящем американските вирусолози са изследвали генетично около 51 хиляди от над 17 милиона случая на заразяване с новия коронавирус в САЩ (по-малко от 0,5%). 

"Поради малкия дял на генетично проучените инфекции този щам може вече да се разпространява незабелязано в Съединените щати", обясниха от CDC, цитирани от "Фокус".

Във връзка с идентифицирането на нов генетичен вариант на инфекция на територията на кралството, около 50 държави, включително повечето от страните от ЕС, Русия, Австралия, Аржентина, Индия, Канада, Саудитска Арабия и Турция, обявиха, че временно ще спрат пътническия трафик с Обединеното кралство.

Според британските власти новият щам на коронавирус започва да доминира в Лондон, Югоизточна Англия и Уелс, където той представлява над 60% от новите инфекции. Експертите смятат, че мутиралият вирус е със 70% по-заразен. В същото време експертите все още не са открили доказателства, че новият щам е по-вероятно да причини тежко заболяване или смърт на пациенти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК