При нов щам BioNTech разработва нова ваксина за 6 седмици

Процесът на имунизация с ваксината започна в САЩ, Обединеното кралство и няколко други страни

22.12.2020 | 17:42 Редактор: Юлия Христова
При нов щам BioNTech разработва нова ваксина за 6 седмици

Главният изпълнителен директор на BioNTech - Угур Сахин, заяви, че не е сигурен дали ваксината срещу Ковид-19 на компанията, разработена съвместно с Pfizer, е ефективна и срещу новооткрития щам на коронавируса във Великобритания, тъй като новият вариант има девет възможни мутации.

Сахин изчисли, че компанията BioNTech ще се нуждае от две седмици, за да получи необходимите данни, но отбеляза, че от научна гледна точка е "много вероятно" настоящата коронавирусна ваксина да осигури необходимия имунен отговор.

Компанията може да разработи нова ваксина в рамките на шест седмици, заяви Сахин, добавяйки, че е под въпрос как здравните регулатори биха възприели една нова ваксинация.

Ваксина срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech беше първата, получил одобрение за спешна употреба в западния свят. Досега процесът на разпространение и имунизация с ваксината започна в САЩ, Обединеното кралство и няколко други страни, вчера и Европейският съюз даде зелена светлина за масова имунизация с тази ваксина, пише dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК