Експерт: Мутациите на Ковид-19 ще доведат до отслабването му в дългосрочен план

Само в Италия досега са регистрирани 13 мутации на вируса

21.12.2020 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова
Експерт: Мутациите на Ковид-19 ще доведат до отслабването му в дългосрочен план

Мутациите на новия тип коронавирус ще доведат до неговото отслабване в дългосрочен план. Това заяви за италианския вестник La Stampa ръководителят на отдела за епидемиологична статистика на Биомедицинския университет в Рим Масимо Чикоци, който оглавява международна група учени, анализиращи новия щам на Ковид-19.

По данни на учените - само в Италия досега са регистрирани 13 мутации на коронавируса. Те могат да доведат до увеличаване на заразността му, но не оказват влияние върху патогенността. 

"Ако в зависимост от щама степента на инфекциозност се променя, то досега не сме забелязали разлики в поведението му в тялото или други начини на предаване. Всякакви мутации биват диктувани от имунната система. С други думи, вирусът се опитва да заблуди антителата, като се адаптира към тялото, но колкото повече вирусът мутира и се адаптира, толкова повече губи силата си и в крайна сметка изчезва. Отнема само време, но ние не знаем колко", подчерта специалистът, цитиран от "Фокус".

Според него мутациите, включително "британската", няма да повлияят влияят върху ефективността на разработените към момента ваксини срещу Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК