САЩ подозират Русия за кибератаката срещу финансовото министерство

Министерството на търговията призна, че една от нейните агенции е била обект на атака, без да я назовава

14.12.2020 | 12:12 Редактор: Радостина Димитрова

Мащабна хакерска атака. На прицел са били две ключови министерства - на финансите и на търговията. Твърди се, че Русия стои зад атаката, но дали това е така, ще стане ясно след разследване на ФБР.

Имейлите на служителите на министерствaтa на финансите и на търговията са били следени от месеци. А разследването в Съединените щати е установило - спонсорирани от Русия хакери стоят зад кибершпионажа. Но се допуска, че обект на тяхната атака вероятно са били и други ведомства.

Смята се, че откраднатите документи са съдържали подробности за политики относно интернет и телекомуникациите. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улиот съобщи в изявление, че правителството "предприема всички необходими мерки за идентифициране и отстраняване на всеки възможен проблем, свързан с тази ситуация".

А само преди седмица фирма за киберсигурност, чиито клиенти са големи компании и правителства, разкри, че чуждестранни хакери са проникнали в мрежата ѝ и са откраднали данните ѝ. 

Предишният директор на американската агенция за киберсигурност наскоро беше уволнен от президента Доналд Тръмп. Смята се, че хакерите са проникнали в компютрите на министерствата през софтуера. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче е категоричен, че Москва не е замесена.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да поработят върху сигурността Сигнализирай за неуместен коментар