Швейцария спря влаковете до Италия заради пандемията

Причина е невъзможността на железничарите да изпълнят изискванията на италианските санитарни власти

10.12.2020 | 09:52 Редактор: Юлия Христова
Швейцария спря влаковете до Италия заради пандемията

Управата на швейцарските железници уведоми пътниците си, че от утре, 10 декември, спира всички влакове към Италия. Основният мотив за решението е невъзможността на железничарите от алпийската страна да изпълнят изискванията на италианските санитарни власти за борба с короновирусната инфекция.

Особено затруднение за швейцарските жепейци представлявало задължителното измерване на телесната температура на всеки пасажер преди конвоят да навлезе  на италианска територия и задържането във влака на всеки пътник с повече от 37,5 градуса. Другото голямо препятствие, наложено от четвъртък като строго изискване от италианската страна, е всеки пасажер да преминава държавната граница в посока на юг само с отрицателен тест за Ковид-19.

Ето защо според управата на швейцарските железници, техните пътнически композиции от утре ще спират в граничните гари на конфедерацията, като пътниците ще преминават в съседната страна пешком и на тяхна отговорност. Като там те вече ще трябва се съобразяват с ограниченията на Апенините за борба със заразата и ще бъдат подлагани на всички задължителни "здравни обработки“.  

Най-засегнати от решението на швейцарските железничари са десетките хиляди "гастарбайтери“ от районите на градовете Комо, Леко и Варезе на областта Ломбардия, които всяка сутрин отиват да се трудят в съседния италоговорящ кантон Тичино и вечер се завръщат по домовете си. От утре те би трябвало да пътуват с италиански регионални влакове до някоя гранична гара, там да прекосяват границата пеша и да се качват на чакащата ги от другата страна композиция, която да ги отведе до Лугано и другите градове на Италианска Швейцария.

В коментарите си на решението на железничарите от северната съседка италианските медии подчертават, че то е взето и под диктовката на последните не  съвсем лицеприятни данни за разпространението на Ковид-19 в алпийската страна. Като най-тревожно се очертава положението именно в кантона Тичино, където местните жители са 300 хил. души, а само завчера са регистрирани 116 новозаразени и 9-ма починали.

В италианско говорящия регион остава изключително висок и процентът на позитивните тестове – 22%, докато средният процент за останалата част на Швейцария е 16,3%, а в момента в Италия той е между 11 и 12 процента. Всичко това е наложило въвеждането на нови строги мерки в кантона, сред които са задължителното затваряне в 20 часа на кафенета, ресторанти, бинго зали, казина и клубове с проститутки, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК