fallback

Конституцията на Русия вече има върховенство пред международните договори

Кремъл обяви, че всички руски задължения по международните споразумения остават в сила

09.12.2020 | 08:21 Автор: Радостина Димитрова

Президентът на Русия Владимир Путин подписа пакет от закони, които позволяват конституцията на Руската федерация да има върховенство пред международни договори и решения на междудържавни органи в случаи, когато те са в конфликт с руския основен закон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кремъл обяви, че всички руски задължения по международни договори остават в сила и Москва остава изцяло ангажирана с международното право. Поправките се отнасят до гражданския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и административния кодекс, както и до 115 руски закони.

Новите закони обаче предизвикаха загриженост сред някои правозащитници в Русия. Всяка година стотици руснаци се обръщат към Европейския съд за човешките права в търсене на правосъдие, което, според тях, им е било отказано у дома, предаде БНР.

Промените са част от голям брой законови и конституционни поправки, одобрени тази година. Те включват и такава, която позволява на Путин да се кандидатира отново за президент още два пъти след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback