Силите на Хафтар са пленили турски товарен кораб

Той е с екипаж от 17 души

08.12.2020 | 17:17 Редактор: Искра Ангелова
Силите на Хафтар са пленили турски товарен кораб

Силите на фелдмаршал Халифа Хафтар заявиха късно в понеделник, че са задържали турски кораб, плаващ под ямайски флаг, който е плавал към пристанището Мисрата в Западна Либия, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Турция е основният поддръжник на международно признатото правителство на националното съгласие (ПНС),което контролира западната част на страната и което от години се бори с либийската национална армия (ЛНА), ръководена от Хафтар.

Говорителят на ЛНА Ахмед Мисмари каза, че търговският товарен кораб "Мабрука" с екипаж от 17 души, включително девет турски граждани, е превозвал контейнери, които все още не са били инспектирани. Силите на ЛНА са задържали кораба близо до източното пристанище Дерна, каза той.

Според Мисмари корабът е навлязъл в забранена зона и не е отговорил на повиквания от ЛНА, преди да се влезе в пристанището Рас ал Хилал, съобщава "Фокус".

Говорителят каза също пред телевизионния канал Al-Hadath, че корабът превозва лекарства, предназначени за Мисрата, но е влязъл в зоната с ограничен достъп.

Капитанът не е спазил процедурите и корабът е влязъл в забранената зона без разрешение, е казал той и е добавил, че на борда не е имало оръжие.

Според информацията, получена от "Анадолската агенция" (AA), екипажът е в добро състояние.

Източници твърдят, че процедурата е приложена и към други кораби в региона, но до сега те не са били задържани и че е предвидено наказание за влизане в зоната с ограничен достъп.

ПНС и ЛНА подписаха споразумение за прекратяване на огъня през октомври, а Организацията на обединените нации настоява за политически диалог, целящ избори през следващата година като решение на дългогодишния конфликт в Либия.

Снимка: БГНЕС / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК