Над 100 задържани в Атина за участие в забранени демонстрации

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството

07.12.2020 | 10:08 Редактор: Юлия Христова
Над 100 задържани в Атина за участие в забранени демонстрации

Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година.

Вчера гръцките власти забраниха традиционните демонстрации на този ден заради мерките срещу коронавируса. 60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше застрелян от двама полицаи преди 12 години.

Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит - след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите. В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите.

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството, като носеха транспарант с надпис: "Хиляди са реалните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада".

По нареждане на полицията метрото в Атина не спира на станции в близост до протестите, за да се попречи на събирането на хора, пише "Монитор".

Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос, е в затвора с доживотна присъда. Убийството му доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК