Ню Йорк губи по 376 жители на ден и преди пандемията

В Лос Анджелис и Чикаго също се откроява такава тенденция

05.12.2020 | 22:10 Редактор: Ивет Арабова
Ню Йорк губи по 376 жители на ден и преди пандемията

Независимо дали богатите хора бягат във вторите си домове или студентите са принудени да се върнат при родителите, коронавирусът води до голяма миграция в САЩ тази година, съобщава Bloomberg. В много случаи обаче просто се наблюдава ускоряване на тенденциите, които вече са били налице.

Например Ню Йорк губи по 376 жители на ден поради вътрешна миграция през 2019 г., което е увеличение с повече от 100 на ден спрямо предходната година. През март 2020 г. градът се превърна в епицентър на огнището на коронавирус в страната.

"Намаляването на населението на Ню Йорк започна преди Koвид-19", коментира Джъстин Холандър, професор по градска и екологична политика в Tufts University в Масачузетс. Според него тази тенденция със сигурност ще се ускори, тъй като все повече се предпочитат не толкова гъсто населени райони.

Намаляването на жителите на Ню Йорк би се случвало значително по-бързо без пристигащите от чужбина. Миналата година в града са се преместили почти 60 хил. мигранти (само в Маями са били повече), докато 200 хил. души са го напуснали. Лос Анджелис и Чикаго са сред другите градове в САЩ, които са отчели през миналата година намаляване на жителите си. И двата града страдат от тази тенденция от 2017 г.

Ню Йорк е градът с най-голямо население при всяко преброяване от края на 18 век и вероятно ще запази лидерското си място в класацията през следващите десетилетия. Въпреки че пандемията вероятно предизвиква промяна в темпа на тенденциите, е малко вероятно тя да окаже сериозен ефект, предава Bloombergtv.bg.

Неотдавнашно проучване установи, че жителите на Ню Йорк с високи доходи съобщават за спад в качеството си на живот от началото на пандемията.

Снимка: Bloomberg/Nina Westervelt

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК