Англия в хватката на Ковид: Започнаха строгите мерки преди Коледа

Схемата за новите правила беше одобрена с 291 срещу 78 гласа в британския апартамент

02.12.2020 | 10:08 Редактор: Радостина Димитрова
Англия в хватката на Ковид: Започнаха строгите мерки преди Коледа

Система от местни карантинни мерки влезе в сила в Англия от полунощ, местно време. Предложената от правителството система получи одобрението на парламента, но гласуването показа разделение в управляващата партия на премиера Борис Джонсън.

Схемата беше одобрена с 291 срещу 78 гласа. Победата на правителството обаче на практика не е толкова изразителна, защото почти всички лейбъристи в опозиция се въздържаха, а шотландските националисти не гласуваха, тъй като не смятат, че трябва да се ангажират в решения, отнасящи се до Англия.

Но най-показателното е, че от 78-те гласували "против" 56 са от Консервативната партия на Борис Джонсън и това е най-големият бунт на торите досега в парламента. Бунтарите са на мнение, че системата от местни карантини не е ефективна и сега 55 милиона от 56-милионното население на Англия ще попадне в по-висока степен на местна карантина, което е ужасна новина за бизнеса, предаде БНР.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър беше призовал депутатите си да се, въздържат, но 16 от тях също не са се подчинили и са гласували против мярката. Позицията на лейбъристите е, че макар и да не харесват политиката на правителството в борбата с коронавируса, не могат да се противопоставят на ограничителните мерки, които все пак са в интерес на здравето на населението.

Плановете на властите предвиждат строгите мерки да бъдат облекчени за пет дни около коледните празници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК