Носителите на Ковид-19, които нямат симптоми, оздравяват по-бързо

Вирусният товар достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването

23.11.2020 | 23:35 Редактор: Юлия Христова
Носителите на Ковид-19, които нямат симптоми, оздравяват по-бързо

Хората, които са положителни за Ковид-19, са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, потвърждават нови изследвания, подчертавайки необходимостта от бърза изолация.

Изследванията, публикувани в списанието The Lancet, също така показват, че асимптоматичните индивиди могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време. Това обясни Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ, в който са участвали 21 708 пациенти, показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко!

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция. Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо Ковид-19 се разпространява толкова бързо.

Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден. Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване, пише БГНЕС. 

За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, съобщава "HuffPost“. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
10 rate up comment rate down comment 5
Александър
преди 3 години
Как така оздравяват,като нямат симптоми? Значи не са заболели,нали? Сигнализирай за неуместен коментар
3
18 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Ами като не е бил болен защо се води оздравял? Сигнализирай за неуместен коментар
2
33 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Браво! Много логична мисъл има в заглавието. Никога не бих се сетила, че като нямаш симптоми, ще оздравееш по - бързо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Нормално е така да е, но винаги може да се задълбочат нещата! Сигнализирай за неуместен коментар