Избират нов сръбски патриарх с тайно гласуване и жребий

Изборът се извършва не по-късно от три месеца от деня, когато престолът бъде овакантен

21.11.2020 | 13:23 Редактор: Радостина Димитрова
Избират нов сръбски патриарх с тайно гласуване и жребий

До избора на 46-ия глава на Сръбската православна църква (СПЦ), наследник на покойния патриарх Ириней, неговият дълг ще се изпълнява от Синода и ще бъде председателстван от най-стария член епископ Христостом. Изборът на патриарха се извършва не по-късно от три месеца от деня, когато престолът на патриарха бъде овакантен, пише македонското електронно издание "Плюс Инфо".

Правилото е поне две трети от архиереите да присъстват на предизборното заседание на Светия архиерейски съвет и то да се председателства от най-стария епископ по ръкополагане.

Когато Негово Светейшество патриарх Павел почина на 15 ноември 2009 г. и когато тогавашният епископ Ириней наследи трона, най-старият епископ беше епископ Амфилохий, който почина на 30 октомври тази година в Подгорица, също от усложнения на коронавируса.

Йерарсите, в случай на невъзможност да участват в изборите, могат да назначат заместници, на които ще оставят правото да гласуват за избора на глава на СПЦ. Кандидати за патриарх могат да бъдат всички действащи епархийски архиереи, управлявали епархия от поне 5 години. Правилото е, че патриархът се избира в храм, а всеки изборен кръг се предшества от молитва.

При сегашните условия този храм е патриаршеският параклис на св. Симеон Мироточец, който е свързан със залата, където заседава Синодът. Патриархът се избира с тайно гласуване. За патриарх се избират трима йерарси, които са получили повече от половината гласове от членовете на Синода. Гласуването се повтаря, докато не бъдат избрани трима кандидати с необходимия брой гласове.

Когато беше избран наследникът на патриарх Павел, сред тримата епископи с повече от половината гласове бяха епископите Амфилохий, Ириней Бачки и Ириней Нишки. Имената на тримата епископи се поставят в отделни пликове. Запечатаните пликовете се поставят в Евангелието, което се носи до олтара на църквата.

Предварително избран духовник, един от видните монаси, изважда от Евангелието един от трите запечатани плика. Той връчва плика на председателя на Изборното заседание, който го отваря и съобщава името на новия патриарх.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК