Огромен секс скандал с деца в САЩ: 95 000 съдят "Бойскаути на Америка"

Организацията има 2,2 милиона членове на възраст между 5 и 21 години

17.11.2020 | 14:01 Редактор: Юлия Христова

Разтърсващ скандал с насилие над деца в Съединените щати. Повече от 95 хиляди жертви на сексуален тормоз заведоха съдебен иск към известната организация "Бойскаути на Америка".

Мащабът на съдебните искове от потърпевши надхвърля многократно обвиненията в педофилия, заведени през последните години срещу католическата църква в Съединените щати.

Предполагаемите сексуални престъпления над деца са извършвани в продължение на десетилетия от скаутски лидери. Сред потърпевшите е 53-годишният Хуан Карлос. Той завежда иск за тормоз срещу организацията Бойскаутите на Америка още преди близо 40 години. 

"Това напълно промени живота ми. Пазех го в тайна и не исках да говоря за това, защото беше унизително за мен", каза една от жертвите - Хуан Карлос Ривера. 

Скандалът с насилието над деца беше определен като най-големият в историята на Съединените щати. "Бурята" около организацията се развихри през 2012 година след журналистическо разследване.

Последва дъжд от обвинения в сексуални посегателства, а през февруари тази година "Бойскаутите на Америка" подаде молба за несъстоятелност. Целта е организацията да продължи дейността си без да плаща обезщетения. 

В официална позиция организацията изрази дълбокото си съжаление към жертвите и преживяното от тях. "Бойскаутите на Америка" е основана през 1910 г., има 2,2 милиона членове на възраст между 5 и 21 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК