САЩ осъдиха критериите, по които СЗО ще разследва произхода на Ковид-19

В световен мащаб регистрираните заразени с коронавирус са над 50,74 милиона

10.11.2020 | 23:17 Редактор: Искра Ангелова
САЩ осъдиха критериите, по които СЗО ще разследва произхода на Ковид-19

САЩ заявиха, че критериите, по които ще се води разследването от експертен екип под егидата на Световната здравна организация за произхода на коронавируса, не са договорени прозрачно и не съответстват на договорения от държавите членки мандат, предаде Ройтерс.

Гарет Григсби, ръководител на международния отдел на американското министерство на здравеопазването, заяви пред министерската асамблея на СЗО, че държавите членки са били запознати с мандата на разследващия екип едва преди няколко дни.

"Този мандатът не е договорен по прозрачен начин с всички държави членки. Той и самото разследване изглеждат несъвместими с предоставения от държавите членки мандат", каза той без повече подробности.

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп по-рано е обвинявало СЗО, която е агенция на ООН, че е с прокитайска ориентация, което генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус многократно е отричал; то също така обвини Китай, че е скрил първоначалния мащаб на епидемията, съобщава "Монитор".

На 30 октомври шефът на отдела за извънредни ситуации на СЗО Майк Райън съобщи, че екипът от учени под егидата на СЗО и китайските им колеги са имали първа виртуална среща относно съвместното разследване за произхода на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Китай. Райън добави, че разследващите ще започнат работа на терен навреме.

В световен мащаб регистрираните заразени с коронавирус са над 50,74 милиона, а 1,26 млн. са починали, показва статистиката на Ройтерс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК