Стрелба до синагога във Виена, има ранени и един убит

Според австрийски медии нападателят се е взривил с експлозивен колан

02.11.2020 | 22:02 Редактор: Ивет Арабова
Стрелба до синагога във Виена, има ранени и един убит

Мащабна операция във Виена след сигнал за стрелба близо до синагога. Районът oколо храма на Шведенплатц е отцепен заради няколко произведени изстрела. Според първоначалната информация полицай, който е охранявал, е бил прострелян и е с опасност за живота, информира "Kronen Zeitung".

"Има ранени. Моля, избягвайте всички обществени места в града", призоваха от полицията във Виена в официалния си профил в Twitter.

Според медиите в Австрия, нападателят се е взривил с експлозивен колан. Според "Kronen Zeitung" нападателят имал и съучастници, които са избягали, а по информация на Вътрешното министерство на Австрия един от тях е заловен. 

А австрийският вътрешен министър заяви, че се касае за терористична атака.

Стрелбата е била на 6 различни места, а атентаторите са били с пушки.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата. Посолството ни е във връзка с местните власти, информират от Външно министерство.

При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

Ръководителят на еврейската общност във Виена обяви, че стрелбата е станала на улицата, където се намира главната синагога в града, но не е ясно дали храмът е бил целта на атаката. Синагогата е била затворена по време на стрелбата, написа той в Twitter.

По непотвърдена информация хора са били взети за заложници в японски ресторант в района.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК