Жена е обезглавена при нападението в Ница, нападателят е прострелян

Франция повиши до най-висока степен нивото на терористична заплаха за страната

29.10.2020 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Терор във Франция. Има убити и ранени в серия атаки с нож на няколко места в страната. Най-кървавото нападение стана в църква в Ница. Други два опита за нападения имаше във френския град Авиньон и срещу консулство на Франция в саудитска Арабия. 

Франция повиши до най-висока степен нивото на терористична заплаха за страната.

4 години след като тунизиец уби 86 души - Ница отново стана арена на терор. Този път атаката беше извършена в църквата "Нотр Дам". 

Мъж, въоръжен с нож, нахлу в базиликата, където намушка множество миряни. Двама души са убити на място, като една от жертвите е обезглавена. Тежко ранена е и жена, която успява да се измъкне от храма и да стигне до близко кафене. По-късно обаче, издъхва от раните си.

Нападателят е прострелян и е задържан от полицията. 

Антитерористичното звено на прокуратурата започна разследване. Кметът на Ница категорично заяви - атаката е тероризъм. 

"Ница отново беше поразена в сърцето от ислямофашизма, който не спирам да изобличавам. Оказвам цялата си подкрепа и цялото си състрадание на семействата на жертвите на това варварство", каза кметът на Ница.

Поредната кървава атака във Франция предизвика вълна от съпричастност. Руският президент Владимир Путин изпрати своите съболезнования и определи нападението като цинично и жестоко престъпление. 

Нападението беше осъдено и от Европейския съюз и Обединеното кралство.

В парламента на Франция запазиха минута мълчание за жертвите на нападението. А междувременно беше направен опит за още две атаки - една във Франция и една в Саудитска Арабия. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК