България е сред слабо засегнатите държави в ЕС при загубата на работни места

Италия, Гърция и Ирландия са най-тежко засегнатите страни

27.10.2020 | 20:52 Редактор: Юлия Христова
България е сред слабо засегнатите държави в ЕС при загубата на работни места

България е сред страните в ЕС с най-малко загубени работни места заради Ковид-19.

България е сред по-слабо засегнатите държави в Европейския съюз (ЕС) що се отнася до загубата на работни места и на работни часове през второто тримесечие на годината заради коронакризата, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Под 10 на сто от работниците в страната ни са били временно освободени от работа или се е наложило да работят с намалено работно време в периода април-юни, сочи европейската статистика. Изгубилите работата си заради затварянето с оглед на коронавируса са в диапазона 2-3,5% от работещите.

Италия, Гърция и Ирландия са най-тежко засегнатите държави що се отнася до временно освобождаване на персонал и продължителност на работното време, следвани от Франция, Белгия, Испания и Португалия. Най-много съкращения е имало в Испания, следвана от Ирландия, както и Италия, Австрия, Финландия, Естония, Португалия.

Като цяло в ЕС нискоквалифицираните работници са най-застрашени и от временно освобождаване или намаляване на работните часове, и от загуба на работното място в сравнение с по-висококвалифицираните работници и служители, показват данните.

Най-висок е рискът от временно освобождаване и намаляване на работното време в хранително-вкусовата промишленост и туризма. Най-висок е рискът да останат без работа за временните работници, както и за младежите до 24 години.

Евростат нарежда България сред петте страни от ЕС с най-нисък риск от загуба на работното място заради коронакризата. След нас, с още по-нисък риск, са Дания, Румъния, Словакия и Чехия, пише investor.bg.

С най-висок риск от загуба на работното място са Испания, Ирландия, Италия, Португалия, Финландия и Австрия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК