Войната в Нагорни Карабах - говорят посланиците на Армения и Азербайджан в България

Равносметката от изминалите пет седмици - стотици жертви

26.10.2020 | 18:14 Редактор: Юлия Христова

Ново споразумение - третото поред за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от тази сутрин. И отново нарушено. Двете страни отново се обвиниха взаимно в агресия.

Близо месец след началото на ожесточените бойни действия в спорния регион Нагорни Карабах и две провалени споразумение за прекратяване на огъня, Баку и Еревен отново направиха опит да постигнат мир. 

И този път обаче бяха отправени взаимни обвинения в агресия и нарушаване на договорките. От 27 септември, когато конфликтът избухна с нова сила, Баку и Ереван се намират в постоянен режим на прехвърляне на вината за възобновяване на военните действия. 

Напрежението в Нагорни Карабах, който се намира на територията на Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци, датира от десетилетия. Днешните събития са едни от най-кървавите. В конфликта се намесиха и външни играчи, като Турция. Анкара беше обвинена в прехвърлянето на радикални елементи от Сирия, които да се бият на страната на Баку. 

Равносметката от изминалите пет седмици за Азербайджан и Армения е стотици жертви, сред които цивилни, в това число деца. Разрушени домове в азерския град Ганджа и хиляди разселени от Нагорни Карабах. На този фон - Баку и Ереван продължават да са категорични - искат дипломатическо разрешаване на конфликта, а не война.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК