Враждуващите страни в Либия си стиснаха ръцете за спиране на огъня

Примирието беше подписано в Швейцария с посредничеството на ООН

24.10.2020 | 19:11 Редактор: Ивет Арабова

Светлина в тунела за либийския конфликт. След близо 10 години кръвопролития силите на Халифа Хафтар и признатото от ООН правителство сключиха трайно примирие. След 5-дневни преговори в Женева двете враждуващи страни в Либия си стиснаха ръцете и се съгласиха на трайно прекратяване на огъня в цялата страна. Примирието подписано в Швейцария беше постигнато с посредничеството на ООН и бележи важна стъпка в дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта. 

Според условията на сделката - всички военни части и въоръжени групи, намиращи се на фронтовите линии, трябва да се върнат в лагерите си. Предвидено е създаването на полицейски патрули, които да обезопасят тези зони. Освен това - в рамките на три месеца всички наемници и чуждестранни бойци трябва да напуснат територията на Либия. 

Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж в Триполи се подкрепя от Турция, докато Либийска национална армия на Хафтар, базирана в Източна Либия, се поддържа от Русия, Обединените арабски емирства и Египет. Въпреки постигнатото примирие, предстоят още кръгове от преговори. Остават и много въпросителни около мира - една от тях е "Ислямска държава", действаща в южните части на страната.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК