Изхвърлена вода от АЕЦ "Фукушима" в океана може да увреди човешката ДНК

Това сочи доклад на "Грийнпийс"

25.10.2020 | 09:05 Редактор: Ивет Арабова
Изхвърлена вода от АЕЦ

Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде пусната в океана от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи", съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК, сочи разследване на "Грийнпийс". Еколозите твърдят, че 1,23 милиона тона вода, която се съхранява в над 1000 резервоара в централата, съдържа опасни нива на радиоактивния изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече е докладвано, пише "The Guardian".

Публикуването на доклада на "Грийнпийс" има няколко дни, след като японски медии съобщиха, че правителството е било близо до това да одобри изпускането на водата от реакторите в Тихия океан. Местни рибари изразиха възраженията си, като твърдят, че това би унищожила поминъка им. 

"Не можем да отлагаме този въпрос завинаги. Искаме да вземем възможно най-доброто решение и то възможно най-скоро", подчерта премиерът на Япония Йошихиде Суга.

"Въглеродът-14 има период на полуразпад 5370 г. Той има потенциала да увреди човешката ДНК", пише в доклада на "Грийнпийс".

Очаква се правителството на Япония да вземе решение за водата от "Фукушима" следващата седмица. Местни медии съобщават, че проектът ще стартира най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия за реализирането му.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 9 месеца
Това е огромен проблем, за съжаление без решение.От там продължава да изтича радиация и ще изтича още години, години наред... Сигнализирай за неуместен коментар