Здравните системи на редица европейски държави са пред колапс

Чехия регистрира рекордните 11 984 случая през последните 24 часа

22.10.2020 | 09:34 Редактор: Искра Ангелова
Здравните системи на редица европейски държави са пред колапс

Полските власти предупредиха днес, че здравната система на страната е претоварена, а системата за проследяване на контактите на Ирландия вече е издишала, предава Reuters.

Броят на случаите на коронавирус в Полша се е удвоил за по-малко от три седмици. С рекордните 10 040 случая през последните 24 часа Полша надхвърли границата от 200 хиляди заразени, а на 4 октомври имаше малко над 100 хиляди заразени.

Починаха още 130 души, което доведе общата бройка до 3851.

Долната камара на полския парламент провежда спешно заседание, за да обсъди предложения от управляващата партия закон, насочен към деблокиране на претоварената здравна система.

Правителственият съветник за Ковид-19 Анджей Хорбан по-рано през деня заяви, че 10 хиляди случая на ден е горната граница, която здравната система може да издържи, съобщава "Фокус".

Пациентите в болниците са заели 9 439 легла, а 757 са на респиратори, съобщи министерството на здравеопазването.

Чехия регистрира рекордните 11 984 случая през последните 24 часа. Нови 106 души са починали в страната с 10,7 милиона души, според Министерството на здравеопазването.

Чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек даде положителна проба за коронавируса, потвърди той пред "Ройтерс" днес. 41-годишният Хамачек е ръководител на Социалдемократическата партия, партньор в управляващата коалиция, а също и ръководител на кризисния щаб за пандемията от коронавируса.

Словакия съобщи за 2 202 нови случая на коронавирус вчера, най-много от началото на епидемията в страната, съобщи министерството на здравеопазването в сряда. В страна с 5,5 милиона души са заразени общо 33 602 души, а 98 души са починали.

В Ирландия системата за наблюдение на контактите със заразени хора е претоварена. Властите съветват хората, положителни за коронавирус, да се идентифицират и да се свържат сами с близките си контакти.

Правителството нае стотици хора по-рано тази година, за да се свързват със заразените и бързо да разбират техните тесни контакти, но здравните служители предупредиха днес, че няма да могат да се свържат с всички поради големия ръст на инфекциите през последните дни.

Ирландия е регистрирала 253 случая на инфекция на 100 000 души през последните 14 дни, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години