Заев: Македонският език е признат в цял свят, той е нашата идентичност

Той добави, че правителството на страната ще го популяризира

20.10.2020 | 22:51 Редактор: Ивет Арабова
Заев: Македонският език е признат в цял свят, той е нашата идентичност

"Македонският език е признат в цял свят и се използва свободно навсякъде. Нашият език е нашата идентичност. Искам да изпратя ясно послание, че това правителство ще подхранва и популяризира македонския език“, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в обръщението си на втория ден от Международната научна конференция "Македонски език - източник на научни изследвания (у нас и в чужбина)“, предава скопското електронно издание "Магазин“.

"Днес македонският език е признат по целия свят и неговата уникалност е вписана в личната карта на нашата страна, в голямото семейство нациите и страните членки на ООН. Като равен на всички световни езици, той се използва свободно навсякъде по света“, каза Заев днес в института "Кръсте Мисирков“, цитиран от "Фокус".

"Това е езикът на писателите, който оставя отпечатък в тяхната работа, това е езикът, на който са били образовани поколения успешни академици, лекари, инженери, журналисти, културни работници и всички останали. Това е езикът, който се изучава в около 30 университета по света и продължава да се изучава и днес. И накрая, това е моят език, езикът на майка ми, пенсионирана учителка, която през целия си трудов живот е образовала и възпитала огромен брой ученици. Това е езикът, на който живеем, с който се обичаме и с който споделяме добро и зло, радваме се и скърбим“, заяви премиерът на югоизточната ни съседка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК