Естония: Радев е контактувал със заразен с Ковид-19. От президентството отричат

Той участва в инициативата "Три морета" в столицата Талин

20.10.2020 | 15:40 Редактор: Искра Ангелова
Естония: Радев е контактувал със заразен с Ковид-19. От президентството отричат

Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да започне официално днес, след като вчера участва в инициативата "Три морета" в столицата Талин, е отложено, защото в последния момент е станало ясно, че е контактувал със заразен с коронавируса. Това стана ясно от изявление на естонския държавен глава Керсти Калюлайд във Facebook, публикувано на официалния сайт на институцията. Информацията беше съобщена и от руската информационна агенция "Интерфакс".

"Срещата на върха, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да проведем много работни разговори с българския президент Румен Радев. За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с Ковид-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", обяви Керсти Калюлайд, цитирана от dnes.bg.

Но от президентството отрекоха информацията:

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК