fallback

Масирана акция срещу екстремизма във Франция - 180 души са задържани

Вътрешният министър на страната заяви, че се издирват още 51 души

19.10.2020 | 19:27 Автор: Георги Камарашев

Масирана акция на френските власти, след като чеченски джихадист обезглави учител. От страната ще бъдат изгонени над 231 души, заподозрени в екстремизъм. Убийството на 47-годишния френски учител предизвика и протести.

Десетки жилища на заподозрени в радикален ислям са претърсени, а 180 души са задържани. Вътрешният министър на Франция заяви, че се издирват още 51 души. Води се и разследване срещу мюсюлмански организации. Междувременно полицията е разпитала 80 души, които са изразили подкрепата си към 18-годишния чеченски бежанец, който обезглави учителя Самуел Пати. Убийството предизвика вълна от протести в цялата страна.

Учителят по история и география става жертва на жестокото убийство, след като показва пред свои ученици карикатури на пророка Мохамед, публикувани от Шарли Ебдо. Темата на дебата в клас била свободата на словото. А след смъртта на Самуел Пати хиляди излязоха в защита на правото на изразяване.

18-годишният чеченец и семейството му пристигат във Франция от Москва. Те получават статут на бежанци. Властите вече са арестували 4-ма роднини на джихадиста.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback