Юлия Тимошенко се извини от името на всички политици

Бившият премиер на Украйна обяви, че ще е гарант за изпълнението на исканията на протестиращите.

23.02.2014 | 09:42
Юлия Тимошенко се извини от името на всички политици

Политическата обстановка в Украйна остава напрегната. Освободената от затвора Юлия Тимошенко поиска народен съд за държавния глава и хората от обкръжението му.

На централния площад „Независимост” в центъра на Киев бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която до вчера излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение, обеща да е гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите.

"Никой вече няма да ви предаде. Гарантирам, че ще знаете какво се случва зад кулисите. Като един от политиците, които не само се покайват, но и искат прошка, искам да ви се извиня заради всички политици. Досегашните бяха недостойни за вас", каза Тимошенко.

Според нея Виктор Янукович и неговото обркръжение трябва да бъдат изправени пред съд на Майдана. Тимошенко призова протестиращите да не се оттеглят, докато не постигнат всичко, което искат.

"Не вярвайте на политиците, които ви казват да се разотидете", допълни тя.

В събота Върховната Рада свали от власт Янукович и насрочи избори за 25 май. Държавният глава обаче беше категоричен, че няма да подава оставка. В интервю за украинска телевизия той е посочи, че всички последни решения на Върхвната Рада са незаконни и той няма да ги подпише.

"Събитията в нашата страна, които целият свят гледа, са пример за държавен преврат", каза той и добави, че ситуацията напомня идването на власт на нацистите в Германия през 30-те години.

Янукович е направил опит да напусне страната, но е бил спрян от граничните власти заради липса на документи.
Депутатите в Уракйна предлагат едновременно с предсрочните президентски избори да се произведат избори за градски съвет и кмет на Киев.

Междувременно Русия заяви, че ще вземе решение за отпускане на финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено правителство, а ЕС за пореден път  призовава всички страни в Украйна към отговорно поведение и конструктивен диалог.