fallback

Дясната ръка на Тимошенко пое украинския парламент

Украинската полиция заяви, че е "на страната на народа"

22.02.2014 | 17:08

Украинските депутати избраха днес Александър Турчинов, дясната ръка на опозиционния лидер Тимошенко, за председател на парламента на мястото на верния човек на оспорвания президент Виктор Янукович, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Турчинов е високопоставен член на партията на Тимошенко Общоукраинско обединение "Баткившчина" ("Отечество). За него гласуваха 288 депутати от общо 450 в парламента.

Върховната рада гласува и постановление за освобождаването на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко от затвора, където тя се намира в момента. Депутатите приеха постановлението с 233 гласа "за".

С решение на Върховната рада на Украйна днес бе освободен от длъжност и главният прокурор Виктор Пшонка, съобщи ИТАР-ТАСС. Рeшението бе прието с подкрепата на 247 депутата. Никой не гласува против.

Както обясни председателстващият заседанието Александър Турчинов, "Пшонка вече няма право да изпълнява функциите на  главен прокурор, още повече, че от няколко дни не е бил на работа".

Парламентът в Украйна избра днес опозиционния депутат Арсен  Аваков за вътрешен министър, докато бъде съставено ново коалиционно правителство, предаде Ройтерс. Аваков ще заеме силовия пост, след като вчера депутатите уволниха съюзника на президента Виталий Захарченко, който оглавяваше вътрешното министерство.

Върховната рада на Украйна реши още да възобнови действието на конституцията от 2004 година без подписа на президента. "За" гласуваха мнозинството депутати (325 души), съобщи ИТАР-ТАСС.

Предвижда се, че това решение ще изгуби сила, ако президентът на страната Виктор Янукович подпише законопроекта завръщането на конституцията от 2004 година, приет от парламента  на 21 февруари. Един от депутатите поясни, че срокът, даден на президента за подписване на текста, изтича на 23 февруари вечерта.

По-рано днес имаше информация, че Янукович е напуснал страната. Неговата съветничка Анна Герман отрече пред Асошиейтед прес това да е вярно. Днес той е на посещение в Харков, в Източна Украйна, където има силна подкрепа. Янукович ще се срещне с гласоподаватели от региона и ще направи обръщение по телевизията, каза Герман.

Конгресът на Партията на регионите на президента Виктор Янукович, който се провежда в източния индустриален град Харков, осъди събитията в Киев и ги определи като преврат, наричайки действията на опозицията „въоръжено завземане на властта”, предаде АФП.

"От юридическа гледна точка у нас бе извършено въоръжено завземане на властта”, посочи зам.-ръководителят на фракцията на Партията на регионите в украинския парламент Олег Царев пред депутатите от икономически развитите югоизточни райони на Украйна.

Събитията се развиват доста бързо, което може да доведе до решителна промяна в бъдещето на 46-милионната страна, отдалечавайки я от орбитата на Москва и приближавайки я към Запада, въпреки че Украйна е близо до банкрут и зависи от руската помощ, за да си плаща дълговете, посочва Ройтерс.

Украинската полиция заяви днес, че е "на страната на народа" и споделя неговите въжделения "за бързи промени", предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике от името целия състав на министерството на вътрешните работи, публикувано на официалния му сайт.

"Полицията служи на народа и споделя напълно неговите въжделения за бързи промени", се подчертава в текста. "Отдаваме почит към убитите" при насилието тази седмица в Киев, чийто брой достигна 80 души, се допълва в комюникето, цитирано от АФП.

При масовите безредици в центъра на украинската столица от 18 февруари досега са пострадали над 600 души, съобщи днес на сайта си здравното министерство.

Към 06:00 часа местно време "за медицинска помощ са се  обърнали 603 души, 390 от тях са настанени в болници". През последното денонощие ранените са 26 души, от тях 21 са хоспитализирани. Според данни на здравното министерство жертвите на сблъсъците в Киев са 77 души. (БТА)  

fallback
Още от Свят
fallback