Ръстът на световната икономика още е под потенциала си, смята Джак Лю

Г-20 следва да предприеме необходимите политики да го ускори, заяви финансовият министър на САЩ

21.02.2014 | 13:15
Ръстът на световната икономика още е под потенциала си, смята Джак Лю

Икономическият растеж на световната икономика все още е под своя потенциал. Затова Г-20 трябва да предприеме необходимите политики, за да го ускори, предупреди американският финансов министър Джак Лю, преди заседанието на Групата на двайсетте най-развити икономики в света. Срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки от т. нар. двайсетица започва утре в австралийския град Сидни.

Според американският финансов министър, държавите в Европа, заедно с Китай и Япония трябва да търсят растежа, чрез подобряване на вътрешното търсене. По думите на Джак Лю, друг важен приоритет трябва да бъде поредица от данъчни реформи, в това число започване на процес на автоматично споделяне на данъчна информация между държавите. Сред другите важни теми на форума са монетарната политика, водена от Федералния резерв и проблемите на развиващите се пазари, които страдат от отлив на капитали.

През последните месеци облигационните, валутните и капиталовите пазари в развиващите се страни претърпяха сериозни движения заради започналото намаление на стимулите на Фед и опасенията за рязко забавяне на растежа в Китай, които уплашиха инвеститорите. Повечето финансови министри са на мнение, че тези развиващите се икономики трябва, образно казано, сами да „оправят къщите си“, чрез изпълнение на структурни реформи. В същото време държави като Турция, Русия и Южна Африка страдат от непрекъснато обезценяване на местната валута.