Папа Франциск: Лошото здраве не е причина да се освободим от някого

Главата на католическата църква откри двудневна среща на кардиналите

21.02.2014 | 10:37
Папа Франциск: Лошото здраве не е причина да се освободим от някого

Римокатолическата църква трябва да разглежда проблемите на модерния начин на живот по интелигентен, смел и изпълнен с любов начин, заяви папа Франциск. Този призив папата отправи при откриването на двудневната среща на кардинали, които са се събрали във Ватикана, за да обсъждат такива полемични за църквата въпроси като разводите, повторните бракове, използването на противозачатъчни, секса преди брака и еднополовите бракове.

Папата говори и за евтаназията, след като Белгия се превърна в първата държава, която премахна всички възрастови граници за процедурата, правейки я приложима и върху тежко болни деца.

"Лошото здравословно състояние или инвалидността никога не е било основателна причина да отхвърлим някого, или още по-лошо, да се освободим от него", каза папата.

По-голямата част от католиците не споделят вижданията на църквата относно разводите, абортите и противозачатъчните. Те обаче се съгласяват, че еднополовите двойки не трябва да се женят, сочат данни на проучване на американската телевизия Юнивижън.