Върховната Рада гласува изтегляне на полицията

34 депутати от управляващата партия подкрепиха опозицията

21.02.2014 | 10:14
Върховната Рада гласува изтегляне на полицията

Влиянието на Виктор Янукович в украинския парламент намалява. Напрежението в Киев утихна след като на извънредна сесия на парламента беше гласувано силите за сигурност да спрат употребата на огнестрелни оръжия и да напуснат центъра на града. ЕС пък реши да наложи целеви санкции срещу представителите на украинската власт, отговорни за кръвопролитията.

Гласуването в парламента показа, че подкрепата към Виктор Янукович в рамките на Върховната Рада намалява, след като 34 депутати от управляващата партия гласуваха съвместно с опозицията. При подобно разпределение на силите в парламента могат да бъдат гласувани исканите от протестиращите промени за промяна на конституцията и ограничаването на президентската власт.

В същото време ЕС наложи санкции на управляващите в Украйна, включващи забрана за свободно придвижване в рамките на общността и отказване на визи.

„Ние призоваваме всички за край на насилието, но някой трябва да поеме отговорността. Затова налагаме тези санкции“, коментира външният министър на Великобритания Уилям Хейг.

Външните министри на Германия, Франция и Полша продължават работата си като посредници на преговорите в Киев.

„Говорихме с президента Янукович в продължение на 5 часа, няколко часа разговаряхме и с опозицията. Опитваме се да видим къде може да се направи компромис“, каза френският дипломат номер едно Лоран Фабюс.

Всичко зависи от човека с абсолютната власт, негова е и абсолютната отговорност, а това е президентът. Така че всяко наше предложение трябва да бъде съгласувано с него, каза опозиционният лидер Виталий Кличко.