Гърция може да използва звуково оръжие срещу мигрантите

Атина е изпратила и допълнителни граничари

15.10.2020 | 20:56 Редактор: Георги Камарашев
Гърция може да използва звуково оръжие срещу мигрантите

Гърция разполага противоречиви оръжия със звукови вълни близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти, съобщи в. "Сабах".

Страната възнамерява да използва акустични устройства с голям обхват (LRADs) близо до Александруполис срещу провинция Одрин по поречието на река Марица, за да разубеди тълпите мигранти от преминаване на границата към Гърция пеша или с лодка.

По информация на "Дейли мейл", Атина е изпратила и допълнителни граничари с четири безпилотни летателни апарата, 15 термокамери, 10 бронирани автомобила и пет катери близо до границата с Турция, за да контрира нелегалното преминаване на мигранти.

Основната критика на системите LRAD е свързана с високия им капацитет в децибели, тъй като първоначално са проектирани за комуникация на далечни разстояния и се считат за звуково оръжие.

Последиците за здравето от устройствата могат да бъдат много сериозни. Те се използват от служители на реда в САЩ, Чехия, Япония, Испания, Полша и Великобритания, информира БГНЕС.

Нехуманното отношение на Гърция към мигрантите се превърна в обект на критика от страна на различни правозащитни организации, подчертава "Сабах".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК