Проектът за петролопровода Keystone XL може да не бъде осъществен

Обама съобщи, че са открити проблеми с околната среда

20.02.2014 | 15:44
Проектът за петролопровода Keystone XL може да не бъде осъществен

Реализирането на проекта за петролопровода Keystone XL между Канада и САЩ е застрашено заради проблеми с околната среда и климата. Американският президент Барак Обама заяви на 19-и февруари, че тези фактори ще повлияят на правителствените решения по въпроса.

Предупреждението той направи преди срещата на върха на страните от Северна Америка, пише Ройтерс.

„Както казах преди време, Keystone влияе на емисиите на парниковите газове и това ще засегне нашето решение“, коментира Обама.

Правителството на САЩ разглежда предложението на TransCanada Corporation за петролопровода още от 2008 г., но проучванията вече навлязоха в нов етап.

Тепърва предстои американският президент да съобщи дали проектът отговаря на националните интереси и дали ще бъде окончателно осъществен. Това решение може да отнеме месеци, тъй като както институциите, така и обществото могат да окажат влияние.

По думите на Обама Държавният департамент на САЩ продължава проучването. Пред проекта стоят още пречки освен тези, свързани с околната среда, уточни държавният глава. Той подчерта, че за да бъде изпълнен проектът, много граждани ще бъдат принудени да променят местожителството, а тази стъпка би била изключително скъпа.

От своя страна, критиците на проекта са категорични, че той ще навреди сериозно на околната среда и може да доведе до по-бързи промени в климата заради методите на извличане на петрол.

Поредното препятствие по пътя се явява и съдебно дело в Небраска, което е заведено от собствениците на земя по трасето на петролопровода.