fallback

Санкциите срещу Иран са нечестни, твърди Рохани

Иранският президент смята, че те ще навредят значително и на Запада

19.02.2014 | 13:17

Икономическите санкции срещу Иран вредят на икономиката точно толкова, колкото вредят и на Запада, заяви иранският президент Хасан Рохани. Изказването той направи по време на откриването на 9-ата среща на Организацията за Ислямско сътрудничество.

По думите на Рохани санкциите са своеобразна форма на насилие. Той ги нарече нечестни и посочи, че са против мира и зачитането на човешките права.

Искането на Техеран е, когато санкциите бъдат вдигнати, западните петролни компании да възстановят своите големи петролни находища и да развият нови газови полета.

За да бъдат привлечени чуждестранните фирми, Иран е готов да направи промени в законодателството, регулиращо инвестициите в петрола.

Иран е един от най-големите членове на Организацията на страните износителки на петрол. От началото на 2012 г. обаче тя беше принудена да намали своята петролна продукция с 1 млн. барела на ден. Всичко това струва на страната милиарди долари загуби, тъй като в момента тя се движи в рамките на 2,7 млн. барела.

Санкциите срещу Иран остават в сила, въпреки че бе постигнат компромис със Запада за ядрената програма на страната. От своя страна западните компании продължават да се въздържат от инвестиции в Иран.

Наскоро държавният глава на САЩ Барак Обама предупреди корпорациите да не бързат да навлизат на иранския пазар, въпреки че вече са постигнали известни договорки по въпроса.

fallback
Още от Свят
fallback