Гърция: Няма да преговаряме с Турция до изтеглянето на сондажния кораб

Според Никос Дендиас призивите на Анкара за диалог са за отклоняване на вниманието

14.10.2020 | 00:15 Редактор: Ивет Арабова
Гърция: Няма да преговаряме с Турция до изтеглянето на сондажния кораб

Гърция няма да проведе проучвателни преговори с Турция, докато сондажният кораб на Анкара "Оруч Рейс“ е в във водите, за които Атина претендира, че са в нейния континентален шелф. Това заяви министърът на външните работи на страната Никос Дендиас във вторник, цитиран от електронното издание на Kathimerini.

"С новия незаконен Навтекс от вчера за проучване на дистанция от само 6,5 морски мили от гръцкия бряг, турското ръководство показа, че не може да му се вярва“, заяви той по време на съвместна пресконференция с канадския си колега Франсоа-Филип Шампан в Атина.

Идваща само няколко дни, след като Турция обеща да предложи дата за проучвателни разговори, ескалацията е "директна заплаха за мира и сигурността в региона“, подчерта Дендиас, цитиран от "Фокус".

"Турция потвърди (статута си) на основния фактор за нарушение на мира и стабилността в региона“, добави министърът. "Нейните призиви за диалог са за отклоняване на вниманието. Международната общност трябва да съди за Анкара на основата на действията, а не на думите ѝ. Трябва всички да погледнем реалността в очите, преди да стане твърде късно“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК