Отношенията Скопие - София: Усилията да не се насочват към емоции от XIX век

Стефан Стоянов смята, че най-опасният патриотизъм е този, който разчита на постигане на вътрешнополитически цели

13.10.2020 | 21:22 Редактор: Ивет Арабова

Зоран Заев недоволства от твърдата позиция на Външното ни министерство. Министър Захариева посочила изпълнението на Договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония по пътя ѝ в ЕС. Какви са отношенията между София и Скопие?

"Буди недоумение този разяснителен меморандум относно отношенията на България и Северна Македония в контекста на разширяването на ЕС. Това е един странен текст, който няма място в международните отношения. Този меморандум не е правилният документ, не трябва усилията да се насочват към патриотични емоции от края на XIX и началото на XX век", каза дипломатът Стефан Стоянов в ефира на "Денят ON AIR".

Той добави, че най-опасният патриотизъм е този, който разчита на постигане на вътрешнополитически цели, а не трайни външнополитически цели. 

"Преди Преспанското споразумение Гърция има инвестиции за над 1,5 млрд. евро в Република Македония - в мобилен оператор, рафинерия, банки, магистрали. Ако пътувате от Гърция към Скопие, ще отидете по една широка магистрала. Ние тръгнахме да решаваме въпроси от 100 години назад", коментира Стоянов.

По думите му, когато си неразбираем за "големите", е по-лошо, отколкото да си "лошият човек".

"В спора между Турция и Гърция Западът разбира и двете страни. Когато не могат да те разберат, си нещо като варварин. Патриотичните българи, сами без подкрепата на силните на деня, не могат да решат никаква българска кауза на територията на Македония", отбеляза дипломатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че държавата трябва да направи така, че да има български медии в Македония, да има широка магистрала, да има български инвестиции.

"Нашите партньори в ЕС няма да конфронтират директно нашата позиция, но ще ни бъде показано, че трябва да я смекчим и да намерим компромис", заключи Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК