Стърджън: Оставането на Шотландия извън ЕС би било разрушително

Няма индикации, че дори една държава членка ще гласува против приемането на Шотландия, смята бившият премиер на страната

17.02.2014 | 17:29
Стърджън: Оставането на Шотландия извън ЕС би било разрушително

Бившият шотландски премиер Никола Стърджън предупреди, че ако на независима Шотландия не бъде позволено да бъде член на Европейския съюз, то това би било „изключително разрушително“. По този начин бившият министър-председател на страната отвърна на коментарите на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, според когото присъединяването на Шотландия към ЕС ще бъде „трудно, ако не и невъзможно“, предава Financial Times.

Според Стърджън няма индикации, че дори една държава членка ще гласува против Шотландия. Тя предупреди, че би било „изключително разрушително не само за Шотландия, но и за целия ЕС, ако страната остане извън пределите на съюза“. Според нея подобен сценарий би бил действие срещу основополагащите принципи на Европейския съюз (ЕС). Тя подчерта, че ЕС няма да бъде в позиция да принуди страната да приеме еврото. Стърджън смята, че споделянето на паунда ще бъде от взаимен интерес както за Шотландия, така и за Англия.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн обаче предупреди миналата седмица, че Шотландия не може да запази паунда като своя валута, ако обяви независимост. 

„Паундът не е актив, който може да се дели от две държави, както например CD колекция“, коментира Осбърн в реч в шотландската столица Единбург.

„Ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това означава, че ще трябва да се откаже от паунда“, допълни той.