fallback

За година възнагражденията в Газпром нараснали с 67%

Най-големите руски държавни компании и банки са изключително щедри към мениджърите си, разкрива вестник „Независимая газета“.

17.02.2014 | 09:56

Според финансови отчети на Газпром, възнагражденията на ръководството за 2013 г. са нараснали с 67% спрямо 2012 г. Заплатите са се повишавали, независимо от скромните показатели за прираст на приходите, разкрива вестник „Независимая газета“.

Експерти отбелязват, че бонусите и заплатите в частния сектор са проблем на частния бизнес, но когато става дума за държавни компании, това се превръща в проблем от национално значение. Руското правителството търси допълнителни източници за попълване на бюджета, преди всичко за сметка на населението, коментират още анализатори, но в същото време практически не ограничава възнагражденията в държавните компании и банки.

Сумарно доходът на шефа на Газпром Алексей Милер достига 25-30 милиона долара на година. Според официалните данни 17-те члена наСъвета на директорите на Газпром са получили общо 34 млн. долара.

Газпромбанк е изплатила на своите мениджъри 2.1 млрд. рубли. Средно един топмениджър на Газпромбанк е получил 70 милиона рубли. Руските коментатори отбелязват, че фантастичните заплати не са обосновани нито от кой знае какви успехи на пазара, нито от по-висока капитализация.

Вижте още във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback