Германия планира да преструктурира отдела за контраразузнаване

Властите в Берлин възнамеряват да разширят наблюдението си върху САЩ и други свои съюзници.

17.02.2014 | 09:33
Германия планира да преструктурира отдела за контраразузнаване

Контрашпионаж по приятелски. Такъв ход смята да предприеме Германия заради скандала с подслушванията. Властите в Берлин възнамеряват да разширят наблюдението си върху САЩ и други свои съюзници.

Правителството на Германия планира да преструктурира отдела за контраразузнаване – „Федерално бюро по защита на конституцията” и да усили контрола върху посолства и дипломатически представителства, които се намират на нейна територия. Бюрото цели да получи по-голям обем информация за сътрудниците на различните чуждестранни специални служби, акредитирани към дипломатическите представителства в Германия, а също и повече данни за техническото оборудване на сградите, където те са разположени.

Опитите на Ангела Меркел да попречи на американските тайни служби, съвсем не се изчерпват до тук, коментират светоните агенции. Германският канцлер предлага създаването на европейска интернет мрежа, отделена от американските мега-сървъри. Меркел ще обсъди проекта с президента на Франция Франсоа Оланд в сряда, по време на 16-тото заседание на правителствата на двете държави. Очакава се Франция да подкрепи германската инициатива.