Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите си от ЕС

Правилно е страните да не се отдалечават една от друга, заяви председателят на Европейската комисия

15.02.2014 | 13:55
Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите си от ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите от Европейския съюз. Призивът му е свързан с нарастващите антиимигрантски настроения на Острова.

Правилно е страните да не се отдалечават една от друга, а да работят заедно за подобряването на ситуацията с имигрантите с общността, подчерта Барозу. Той отхвърли всякакви опити за промяна на правилата за свободно движение на хора в ЕС.  

Според Барозу вътрешният пазар се нуждае от всички тези свободи и не може да има единен пазар без европейските граждани да се движат свободно.

От своя страна премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща да опита да предоговори връзките на страната с блока, ако бъде преизбран през 2015 г. Той заяви, че ще даде възможност на британците сами да определят дали искат да останат в ЕС като организира референдум в края на 2017 г., припомня Ройтерс.

Камерън заяви, че иска да попречи на гражданите на новите страни-членки на ЕС да източват социалната система на Острова.

Според последните проучвания на общественото мнение антиевропейската Партия за независимост на Великобритания ще се представи добре на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май тази година.

Повече по темата вижте във видеото!