fallback

Вашингтон ще засили натиска върху режима на Башар Асад

Барак Обама заяви, че ще се търси разрешение на кризата по дипломатичен път

15.02.2014 | 13:06

Американският президент Барак Обама съобщи, че Вашингтон възнамерява да предприеме стъпки за засилване на натиска върху режима на сирийския президент Башар Асад.

По време на срещата си с йорданския крал Абдула Втори държавният глава на САЩ обясни, че Америка смята да продължи да работи с останалите засегнати страни, за да се стигне до разрешаването на кризата по дипломатичен път.

Обама посочи, че въпреки това не очаква краткосрочно решение на конфликта в Сирия. Той настоява за незабавни мерки за облекчаване на хуманитарната ситуация в страната.

Преди няколко дни американският президент призова Русия да окаже натиск върху сирийския режим да изпълни своите ангажименти към ООН по отношение на хуманитарната помощ. В изявлението си той посочи, че не изключва възможността за военна намеса в Сирия, ако режимът на Асад не положи усилия за прекратяване на насилието.

На 10-и февруари започна и вторият кръг преговори за Сирия в рамките на мирната конференция “Женева-2”. Властите в Дамаск настояват за прекратяването на тероризма, докато опозицията иска да бъде формирано преходно правителство, в което Башар Асад да не участва.

Първият етап от преговорите не премина леко, тъй като не се стигна до решение, а двете страни си размениха тежки думи.

fallback
Още от Свят
fallback