Китай се присъедини към инициативата за ваксина, подкрепяна от СЗО

Пекин ще запълни празнотата, след като САЩ отхвърлиха програмата

09.10.2020 | 12:10 Редактор: Ралица Братанова
Китай се присъедини към инициативата за ваксина, подкрепяна от СЗО

Китай ще участва в усилията, подкрепяни от Световната здравна организация, за да запълни празнотата в световното здравно ръководство, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли програмата.

Пекин се присъединява към инициативата Covax на стойност 18 милиарда долара, която се стреми да предостави на държавите с по-ниски доходи еднакъв достъп до ваксини с по-богатите държави, обявиха от китайското външно министерство в четвъртък. Подробности за ангажимента на Китай, включително размера на финансирането му, не бяха разкрити веднага.

"Въпреки че Китай е водещ в света с няколко ваксини в напреднали етапи на научноизследователска и развойна дейност и с достатъчен производствен капацитет, той все пак реши да се присъедини към Covax," заяви говорителят на министерството Хуа Чунинг в в петък.

Президентът Си Дзинпин обеща през май, че ваксините, разработени от Китай, ще бъдат превърнати в глобално "обществено благо”, което да бъде споделено от всички. Решението може да помогне и на имиджа на страната след широко разпространените критики от чужбина относно начина, по който страната се справи с първоначалното огнище в централния град Ухан, където Ковид-19 се появи за първи път през миналата година, пише BloombergTV.bg.

Глобално проучване на Изследователския център Pew, чиито резултати бяха публикувани тази седмица, установи, че негативното възприятие за Китай е достигнало рекордни върхове в САЩ и други големи икономики, като Австралия, Канада, Германия, Южна Корея и Великобритания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
От кога чакаме прословутата ваксина Сигнализирай за неуместен коментар