Снегът парализира южните и североизточните щати в Америка

1,2 млн. домакинства остават без електричество

14.02.2014 | 09:32
Снегът парализира южните и североизточните щати в Америка

Губернаторите на всички щати от Луизиана до Ню Джърси обявиха извънредно положение заради лошите метеорологични условия в САЩ.

Силните снеговалежи в южните и североизточните щати оставиха над 1,2 млн. домакинства без електричество, а възстановяването му може да отнеме около седмица.

Бурята връхлетя първо югоизточните щати, а след това се насочи на север по атлантическото крайбрежие.

Природната стихия продължава да е огромно предизвикателство пред въздушния транспорт. На летище „Рейгън“ са затворени всички писти, а последните данни сочат, че повече от 6600 полета в Америка са отменени.

Снегът парализира напълно Вашингтон, а 17 души станаха жертва на лошото време. Изключително влошена е ситуацията в Ню Йорк, Филаделфия и Балтимор.

Властите препоръчват да не се пътува, тъй като пътищата в цялата източна част са опасни и вече се случиха няколко фатални пътни инцидента.

Въпреки че бурята, която е придружена от валежи от сняг, се премести на север, училищата в южните щати останаха затворени. Гражданите в тази част на страната станаха свидетели на невиждано в региона явление – далекопроводите и дърветата се покриха с лед.

Мощната циклонална система ще продължи да носи сняг и студ в Америка още поне два дни, посочват синоптиците.