Време е за реформи в Босна и Херцеговина, заяви турският външен министър

Предстои среща между неформалните лидери на протеста

13.02.2014 | 10:48
Време е за реформи в Босна и Херцеговина, заяви турският външен министър

Турция призова за провеждането на спешни политически и икономически реформи в Босна и Херцеговина след най-голямата вълна от протести в страната от края на гражданската война насам.

По време на визитата си в Сараево турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу отправи призива си. От своя страна няколко страни от Европейския съюз заявиха, че случващото се в страната е сигнал за пробуждане след като години наред тя се бореше с политическата стагнация.

Според Давутоглу в Босна трябва да се действа и не бива повече да се отлага. По думите му страната спешно се нуждае от международна помощ под формата на нов пакет от реформи.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън ще посети Сараево през следващата седмица по повод ускоряването на евроинтеграцията на страната.

По време на визитата Аштън ще бъде придружавана от еврокомисаря по разширяването и източното партньорство Щефан Фюле.

Турция е особено влиятелна сред мюсюлманите във федерацията, които през последните няколко седмици организираха протестите. Православните сърби и католиците хървати обаче гледат на ролята на Анкара с подозрение. Според тях босненците се ползват с подкрепа от Турция за опитите си за по-голяма централизация на федералната власт в Сараево.

Неформалните лидери на протеста ще проведат среща и ще се опитат да създадат Граждански съвет, който да представя исканията им към властта.

Протестите във Федерация Босна и Херцеговина избухнаха след като в град Тузла бяха затворени заводи, а това остави множество граждани без работа. В началото на протестната вълна се стигна до сблъсъци между демонстрантите и полицията в Сараево и бяха ранени повече от 60 души.

Гражданите настояват за оставката на правителството и се обявяват против социално-политическата ситуация в страната.

Вчера премиерът Нермин Никшич предложи провеждането на предсрочни избори и внесе предложение в централния парламент за поправки на избирателния закон.